PŘEPOČTY SUROVINOVÝCH NOREM
- ve výrobě se velmi často stává, že je třeba zhotovit jiné množství výrobků než udává receptura, která je součástí surovinové normy
- surovinová norma předepisuje vedle receptury také povolené množství upotřebitelného odpadu, výrobní ztráty a ztráty pečením
- při sestavování upravené surovinové normy je třeba vypočítat nejen množství jednotlivých surovin potřebných k výrobě, ale také povolené ztráty
ZPŮSOB PŘEPOČTU SUROVINOVÝCH NOREM
- nejjednodušším způsobem je přepočet pomocí tzv. přepočtového čísla
- přepočtové číslo udává, kolikrát více či méně výrobků máme zhotovit
- přepočtové číslo zjistíme tak, že požadované množství výrobků dělíme množstvím výrobků uvedených v původní receptuře
PŘÍKLAD
- pomocí přepočtového čísla vypočítejte množství jednotlivých surovin na 3 Kg cukerného rozvaru, když norma je daná na 2,4 Kg cukerného rozvaru
cukr krystal 1,500 Kg x 1,25
voda 1,000 Kg x 1,25
suroviny celkem 2,500 Kg x 1,25
ztráty vařením -0,100 Kg x 1,25
hotový cukerný rozvar 2,4000 Kg x 1,25
- nejprve vypočítáme přepočtové číslo, které získáme dělením množství, které je uvedeno v normě
- tímto přepočtovým číslem vynásobíme všechny položky uvedené v normě
3:2,4 = 1,25 - tímto číslem se vynásobí všechny položky
PŘÍKLAD
- vypočítejte množství jednotlivých surovin k výrobě 14 Kg lineckého těsta, když norma je na 10 Kg těsta
- přepočtové číslo 14:10=1,4
mouka hladká 4,7000 Kg x 1,4 = 6,580 Kg
cukr M 1,6000 Kg 2,240 Kg
cukr V 0,060 Kg 0,084 Kg
máslo 3,150 Kg 4,410 Kg
vejce 0,200 Kg 0,280 Kg
žloutky 0,350 Kg 0,490 Kg
citropasta 0,030 Kg 0,042 Kg
mouka na podsypání 0,030 Kg 0,042 Kg
suroviny celkem 10,120 Kg 14, 168 Kg
výrobní ztráty -0,120 Kg 0,168 Kg
hotové těsto 10,000 Kg 14,000 Kg