TĚSTA A HMOTY

01.01.2017

LISTOVÉ TĚSTO - T1, TM1

- listové těsto je polotovar světle žluté barvy, bez tmavších nebo světlejších skvrn a teček

- odleželé těsto je elastické a při vyvalování nepraská

- na řezu jsou zřetelně znát jednotlivé vrstvy listování

- těsto je bez vůně a je slané chuti


Suroviny

                                                                                          T1                                   TM1

mouka hladká                                                              5 000g                                  5 000g

mouka hrubá                                                                1 000g                                 1 000g

margarín tažný                                                            5 000g                                   -----

máslo I. jakost                                                                 -----                                    5 000g

voda pitná                                                                   2 500g                                2 500g

žloutky tekuté                                                               400g                                  400g

sůl jedlá                                                                          50g                                      50g

ocet 8%                                                                        100g                                   100g

mouka na provalování                                                       400g                                    400g 

suroviny celkem                                                      14 450g                                     14 450g

ztráty výrobní                                                            250g                                        250g

hotové těsto                                                             14 200g                                  14 200g


Postup

- tuk nebo máslo prohněteme s 15% prosáté mouky, vytvarujeme do čtverce a okraje oříznutím zarovnáme

- získané odřezky dáme stranou

- tukový čtverec necháme v chladu ztuhnout

- z mouky, žloutků, soli, octa, odřezků a vody zaděláme těsto, tzv. vodánek

- těsto propracováváme tak dlouho, až se přestane lepit na stěny kotle a je stejnorodé konzistence

- konzistenci upravujeme podle použitého tuku

- je - li tuk tužší, je tužší i vodánek a naopak

- hotový vodánek přikryjeme vlhkou utěrkou nebo folií a necháme v klidu odležet

- doba odležení závisí na kvalitě lepku v mouce, těsto by mělo jít velmi lehce rozválet

- odležený vodánek vyválíme do kříže, na střed položíme tukový čtverec a zabalíme

- zabalené těsto vyválíme na plát, který na třikrát nebo na čtyřikrát složíme a necháme odpočinout

- překládání, rozvalování a odležení těsta opakujeme nejméně třikrát

- hotové těsto uchováváme v chladu a přikryté



SLANÉ TĚSTO - T2, TM2

- slané těsto je stejnorodé, světle žluté až bílé barvy

- je středně pružné a hladké

- odleželé těsto je krátké ale přesto elastické

- při vyvalování se netrhá ani nepraská

- slané těsto je slané chuti a bez vůně


Suroviny

                                                                            T2                                         TM2

mouka hladká                                                  4 550g                                     4 500g

margarín stolní                                                           4 280g                                 -----

máslo I. jakost                                                               -----                                        4 280g

voda pitná                                                                  660g                                         660g 

žloutky tekuté                                                            220g                                          220g

mléko sušené odstředěné                                        130g                                           130g

uhličitan amonný                                                       50g                                           50g

kypřicí prášek                                                           60g                                          60g

mouka na podsypání                                              50g                                           50g

suroviny celkem                                                  10 100g                                   10 100g

ztráty výrobní                                                         100g                                       100g

hotové těsto                                                       10 000g                                  10 000g


Postup

- prosátou mouku zpracujeme spolu s ostatními surovinami v zadělávacím stroji v hladké nelepivé těsto, těsto se však nesmí přemísit

- před dalším zpracováním necháme těsto v chladu odležet

- těsto je vhodné pro zpracování ruční i na vyvalovacím stroji



SLANÉ TĚSTO NA KOŠÍČKY A BARCHETKY - T3

- slané těsto je světle žluté barvy

- je hladké, středně pružné, elastické, slané chuti a bez vůně


Suroviny


mouka polohrubá                                        2 000g

máslo I. jakost                                              1 000g

cukr moučka                                                100g

voda pitná                                                  200g

žloutky tekuté                                            200g

mléko sušené odstředěné                         30g

rum                                                              50g

sůl jedlá                                                       70g

suroviny celkem                                     3 650g

ztráty výrobní                                            150g

hotové těsto                                            3 500g


Postup

- prosátou mouku, změklé máslo a ostatní suroviny zpracujeme ve stroji v hladké nelepivé těsto

- před dalším zpracováním necháme těsto v klidu odležet



LINECKÉ TĚSTO- T4, TM4

- linecké těsto je stejnorodé žluté barvy, bez tmavších i světlejších skvrn

- odleželé těsto je krátké, ale elastické

- je sladké, s vůní po použitých surovinách


Suroviny

                                                                 T4                                    TM4

mouka hladká                                             4 700g                                  4 700g

margarín stolní                                            3 150g                                      -----

máslo I. jakost                                               -----                                         3 150g

cukr moučka                                               1 500g                                      1 600g

vejce tekutá                                                  550g                                        200g

žloutky tekuté                                                -----                                         350g

citropasta                                                    120g                                           30g

cukr vanilín                                                  50g                                           60g

kypřicí prášek                                              20g                                         -----

mouka na podsypání                                  30g                                        30g

suroviny celkem                                     10 120g                                    10 120g

ztráty výrobní                                           120g                                         120g

hotové těsto                                           10 000g                                 10 000g


Postup

- v zadělávacím stroji promícháme tuk s prosátým moučkovým cukrem

- přidáme vejce, žloutky a ostatní přísady a nakonec vsypeme mouku

- těsto řádně propracujeme, aby bylo hladké a stejnorodé

- před dalším zpracováním těsto necháme v chladu odležet

- při teplotě 10 až 15°C je těsto vhodné pro zpracování ruční i na vyvalovacím stroji

- v chladu můžeme těsto uchovat až cca 4 dny


LINECKÉ TĚSTO KAKAOVÉ NA PRACNY - T5

- linecké těsto kakaové je světle hnědé barvy, výrazné chuti a vůně po použitých surovinách

- odleželé těsto je krátké a stejnorodé


Suroviny


mouka polohrubá                                    3 500g                               

máslo I. jakost                                          2 500g

cukr moučka                                            1 500g

ořechy lískové strouhané                       1 500g

vejce tekutá                                               400g

kakao                                                        600g

cukr vanilín                                              100g

skořice mletá                                          70g

citropasta                                                30g

suroviny celkem                                 10 200g 

ztráty výrobní                                     200g

hotové těsto                                      10 000g


Postup

- máslo s prosátým moučkovým cukrem rozmícháme ve stroji

- přidáme strouhané ořechy, vejce a přísady

- nakonec přidáme prosátou mouku s míchanou s kakaem a řádně propracujeme

- před dalším zpracováním necháme těsto v chladu odležet


LINECKÉ TĚSTO KOSOVÉ - T6, TM6

- těsto je žluté barvy, s rozptýlenými menšími bílými tečkami strouhaného kokosu

- odleželé těsto je krátké, při vyvalování v okrajích mírně praská

- chuť a vůni má po použitých surovinách


Suroviny

                                                              T6                                   TM6

mouka hladká                                         3 300g                                  3 300g

máslo I. jakost                                         -----                                        3 100g

margarín stolní                                       3 100g                                 -----

cukr moučka                                          1 550g                                     1 550g

vejce tekutá                                             250g                                       250g

cukr vanilín                                               150                                   150g

kokos strouhaný                                   1 700g                                      1 700g

citropasta                                                  30g                                          30g

skořice mletá                                            20g                                           20g

mouka na podsypání                             70g                                      70g

suroviny celkem                                  10 170 g                                  10 170g

ztráty výrobní                                         170g                                            170g

hotové těsto                                       10 000g                                       10 000g


Postup

- v zadělávacím stroji rozmícháme máslo nebo tuk, cukr a vejce

- do směsi přidáme jemně umletý kokos, prosátou mouku, přísady a vše dobře propracujeme

- těsto necháme před zpracováním do druhého dne v chladné místnosti odležet


TVAROHOVÉ TĚSTO - T7, TM7

- těsto je světle žluté barvy, bez znatelných bílých teček nepropracovaného tvarohu

- chuť a vůně je mírně nakyslá po použitém tvarohu, bez cizích pachů a příchutí


Suroviny

                                                            T7                              TM7

mouka polohrubá                                  330g                               330g

máslo I. jakost                                          -----                                330g

margarín stolní                                       330g                                -----

tvaroh měkký                                         330g                               330g

mouka na podsypání                             20g                                 20g

suroviny celkem                                    1 010g                            1 010g

ztráty výrobní                                         10g                                 10g

hotové těsto                                         1 000g                            1 000g


Postup

- do prolisovaného tvarohu přidáme tuk a mouku

- těsto řádně propracujeme, aby bylo hladké a stejnorodé

- před dalším zpracováním těsto necháme v chladu odležet

- polohrubou mouku můžeme nahradit i moukou hrubou nebo hladkou


KŘEHKÉ TĚSTO - T8, TM8

- křehké těsto je světle žluté barvy, bez tmavších nebo světlejších skvrn a teček

- odleželé těsto je krátké, ale elastické

- je sladké chuti a vůně, bez cizích pachů a příchutí


Suroviny

                                                             T8                                   TM8

mouka hladká                                         1 500g                                1 500g

máslo I. jakost                                            -----                                   700g

margarín stolní                                          500g                                 -----

cukr moučka                                             700g                                  700g

voda pitná                                                 160g                                   160g

vejce tekutá                                               200g                                  200g

mléko sušené odstředěné                         50g                                    50g

uhličitan amonný                                       20g                                      20g

suroviny celkem                                      3 130g                                  3 130g

ztráty výrobní                                            30g                                       30g

hotové těsto                                            3 100g                                  3 100g


Postup

- prosátou mouku, moučkový cukr a sušené mléko spojíme v zadělávacím stroji s ostatními surovinami a vypracujeme stejnorodé těsto

- před dalším zpracováním necháme těsto odležet v chladu nejlépe do druhého dne


TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO TUKOVÉ - T9

- třené linecké těsto tukové je stejnorodé, světle nažloutlé barvy a kašovité konzistence

- při stříkání zachovává hladký povrch

- těsto je sladké chuti, s vůní po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                                         1 450g

margarín stolní                                        1 100g

cukr moučka                                             360g

žloutky tekuté                                            40g

žloutkový krém základní                        150g

cukr vanilín                                               20g

citropasta                                                50g

suroviny celkem                                      3 170g

ztráty výrobní                                          70g

hotové těsto                                           3 100g


Postup

- tuk s moučkovým cukrem mírně nahřejeme a vyšleháme ve šlehacím stroji

- přidáme žloutky a ostatní přísady a jako pojivo základní žloutkový krém ! ( nemusíme přidávat )!

- nakonec vsypeme prosátou mouku, která musí být předehřátá na teplotu 25 až 28°C a vše vymícháme

- vymíchané těsto ihned zpracováváme stříkáním ručně sáčkem nebo na stříkacím stroji


TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO MÁSLOVÉ - TM 10a, TM10b

- třené linecké těsto máslové je světle žluté nebo světle hnědé barvy

-má kašovitou, ale stejnorodou konzistenci

- při stříkání zachovává svůj hladký, nepopraskaný povrch

- je sladké chuti a vůně, po použitých surovinách


Suroviny

                                                         TM 10a                              TM 10b

mouka hladká                                       4 500g                                    4 150g

máslo I. jakost                                       3 800g                                    3 800g

cukr moučka                                         1 130g                                      1 130g

vejce tekutá                                          600g                                         600g

cukr vanilín                                             70g                                            70g

kakaový prášek                                     -----                                           350g

citropasta                                          40g                                       40g

suroviny celkem                                  10 140g                                     10 140g

ztráty výrobní                                        140g                                           140g

hotové těsto                                       10 000g                                      10 000g


Postup

- mírně nahřáté máslo vymícháme s moučkovým cukrem ve šlehacím stroji

- za stálého míchání postupně vmícháme vejce

- potom přidáme vanilínový cukr, citropastu a mírně nahřátou mouku ( u kakaového těsta mouku smíchanou s kakaovým práškem ) a vše řádně promícháme v hladké těsto

- těsto v teplém prostředí ihned zpracováváme stříkáním

- při použití příliš chladných surovin nebo v chladném prostředí těsto tuhne a obtížně se zpracovává


TŘENÉ ŽLOUTKOVÉ TĚSTO - T11, TM11

- třené žloutkové těsto je světle žluté barvy

- je kašovité, hladké, ale přesto stejnorodé konzistence

- při stříkání zachovává svůj hladký, nepopraskaný povrch

- je sladké chuti a vůně, po použitých surovinách


Suroviny

                                                      T11                                TM11                                                      

mouka hladká                                 3 100g                              3 100g

margarín stolní                               2 050g                                -----

máslo I. jakost                                   -----                                 2 050g

cukr moučka                                  2 050g                              2 050g

žloutky tekuté                               3 100g                              3 100g

citropasta                                         60g                                  60g

suroviny celkem                         10 360g                            10 360g

ztráty výrobní                                360g                                360g

hotové těsto                              10 000g                            10 000g


Postup

- tuk s prosátým moučkovým cukrem mírně nahřejeme a vyšleháme ve šlehacím stroji

- když je směs částečně zpěněná, přidáme do ní postupně za stálého šlehání žloutky a nakonec citropastu

- do vyšlehané hmoty zamícháme ručně prosátou mouku

- těsto ihned v teplém prostředí zpracováváme stříkáním ručně nebo strojově


VAFLOVÉ TĚSTO TUKOVÉ - T12

- vaflové těsto je šedé barvy, s menšími světle hnědými tečkami pražených jádrovin

- odleželé těsto je krátké, při vyvalování v okrajích mírně praská

- je výrazné chuti a vůně po použitých jádrovinách a skořici


Suroviny


mouka hladká                                                        3 250g

margarín stolní                                                       3 250g

cukr moučka                                                          1 650g

vejce tekutá                                                             250g

podzemnice pražená strouhaná                        1 000g

sojová drť pražená                                               500g

cukr vanilín                                                            150g

skořice mletá                                                         15g

mouka na podsypání                                          50g

suroviny celkem                                                 10 115g

ztráty výrobní                                                 115g

hotové těsto                                                     10 000g


Postup

- použijeme - li změklý tuk, vložíme všechny suroviny najednou do zadělávacího stroje a řádně propracujeme, aby bylo těsto hladké a stejnorodé

- před dalším zpracováním necháme těsto v chladu odležet po dobu až 4 dnů

- použijeme - li na výrobu tuk tuhý, musíme při výrobě postupovat stejně jako u vaflového těsta máslového ( TM 13 )


VAFLOVÉ TĚSTO MÁSLOVÉ - TM13

- vaflové těsto máslové je světle šedé barvy, s viditelně menšími tečkami strouhaných pražených ořechů

- odleželé těsto je krátké a při vyvalování v okrajích mírně praská

- chuť i vůně je sladká, po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                                            3 700g

máslo I. jakost                                            3 100g

cukr moučka                                              1 550g

vejce tekutá                                                  250g

ořechy lískové strouhané                         1 250g

cukr vanilín                                                  150g

skořice mletá                                                20g

citropasta                                                  30g

mouka na podsypání                               70g

suroviny celkem                                    10 120g

ztráty výrobní                                          120g

hotové těsto                                          10 000g


Postup

- v zadělávacím stroji nejdříve promísíme máslo s moučkovým cukrem

- potom přidáme vejce, ořechy, ostatní přísady a nakonec vsypeme mouku a propracujeme

- těsto necháme před zpracování do druhého dne v chladu odležet


MEDOVÉ PENÍKOVÉ TĚSTO - T14

- medové perníkové těsto je světle hnědé barvy, stejnorodé a mírně gumovité konzistence

- chuť i vůně po medu a použitém koření


Suroviny


mouka chlebová pšeničná                             2 650g

cukr krupice                                                     1 250g

vejce tekutá                                                       300g

voda pitná                                                         550g

med včelí                                                           450g

džem meruňkový                                              100g 

perníkové koření                                                10g

kyselina citronová                                              5g

uhličitan sodný                                                   5g

suroviny celkem                                           5 320g

ztráty výrobní                                                   40g

ztráty vařením                                               280g

hotové těsto                                                5 000g


Postup

- z 200g cukru a 100g vody připravíme světlý kuler

- ostatní cukr svaříme s vodou na 115°C ( 92°R )

- do horkého rozvaru zamícháme práškovou kyselinu citronovou, abychom dosáhli inverze

- když se rozvar zbarví do žluta, zchladíme ho zbytkem studené vody a přimícháme uhličitan sodný ( jedlou sodu )

- potom do ještě teplého rozvaru vmícháme včelí med, džem a připravený kulér

- vzniklou hladkou směs doplníme vejci a důkladně vmícháme několikrát prosátou směs mouky a koření

- těsto uložíme do chladné místnosti

- medové těsto lze připravit na několik týdnů ( až let ) dopředu

- těsto se uchovává v čistých přikrytých obalech

- při nedostatečném ošetření může být těsto napadeno plísní nebo může zkvasit


KYNUTÉ TĚSTO NA VÁNOČKY A MAZANCE - T15, TM15

- kynuté těsto na vánočky a mazance je tužší konzistence, žluté barvy, s rozptýlenými rozinkami a hoblovanými mandlemi

- těsto má sladkou chuť a vůni po alkoholovém kvašení


Suroviny

                                                                                  T15                              TM15

mouka hladká ( speciál )                                              5 000g                             5 000g

margarín stolní                                                               1 100g                                 -----

máslo I. jakost                                                                   -----                                 1 100g

cukr krupice                                                                   1 300g                               1 300g

droždí                                                                               500g                                  500g

voda pitná                                                                    1 100g                                  1 100g

žloutky tekuté                                                              1 200g                                   1 200g

cukr vanilín                                                                    40g                                         40g

rozinky                                                                        800g                                        800g

citropasta                                                                   120g                                          120g

mandle hoblované na posypání                              120g                                           120g

vejce na potírání                                                      200g                                          200g

suroviny celkem                                                     11 520g                                       11 520g

ztráty výrobní                                                          220g                                            220g

hotové těsto                                                         11 300g                                          11 300g


Postup

 - z droždí, části cukru a poloviny vody připravíme omládek

- rozinky přebereme a propláchneme nebo může namočit do rumu

- do kotle dáme tuk nebo máslo a zbylý cukr, mírně nahřejeme, rozmícháme a přidáme zbylé suroviny,  a vykynutý kvásek

- vše propracujeme v tužší těsto a necháme vykynout

- během kynutí přetužujeme

- těsto po vykynutí dále zpracováváme na kynuté výrobky                   


KYNUTÉ TĚSTO TUKOVÉ - T16

- kynuté těsto tukové je světle žluté barvy, stejnorodé, na povrchu mastné a neoschlé

- má středně tuhou konzistenci, sladkou chuť a vůni po alkoholovém kvašení 


Suroviny


mouka hladká                                                          3 000g

mouka hrubá                                                            1 800g

olej jedlý                                                                     1 100g

cukr krupice                                                               1 100g

droždí                                                                            300g

voda pitná                                                                 1 800g

vejce tekutá                                                                 800g

mléko sušené odstředěné                                          200g

cukr vanilín                                                                   50g

citropasta                                                                      80g

sůl jedlá                                                                          50g

mouka na poprášení                                                     40g

suroviny celkem                                                        10 320g   

ztráty výrobní                                                               320g

hotové těsto                                                               10 000g


Postup

- z droždí rozmíchaného s trochou cukru v části vlažného mléka připravíme kvásek

- rozšleháme ho a zahustíme asi 1/3 mouky na řidší těstíčko

- poprášíme ho moukou a necháme v teple vykynout

- do kotle dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a dobře propracujeme v hladké těsto, které dáme do tepla vykynout

- během kynutí těsto 1x až 2x přetužujeme

- těsto potom dále zpracováváme na kynuté výrobky


KYNUTÉ TĚSTO MÁSLOVÉ NA SVATEBNÍ KOLÁČE - T17

- kynuté těsto máslové je světle žluté barvy, volnější konzistence, stejnorodé, nelepivé, sladké chuti, výrazné vůně po alkoholovém kvašení a použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                                      3 000g

mouka hrubá                                       2 000g

máslo I. jakost                                      1 100g

cukr krupice                                         1 100g

droždí                                                    300g

voda pitná                                          2 000g

vejce tekutá                                          400g 

žloutky tekuté                                      400g

mléko sušené odstředěné                  200g

cukr vanilín                                            80g

citropasta                                            80g

sůl jedlá                                               50g

suroviny celkem                              10 710g

 ztráty výrobní                                     410g

hotové těsto                                     10 300g


Postup

- droždí rozetřeme vařečkou s 200g cukru na řídkou kašičku

- přilijeme k ní asi polovinu vlažného mléka a rozšleháme

- potom kvásek zahustíme moukou na řidší těstíčko a necháme v teple vykynout

- do kotle dáme zbytek cukru a mouky, přísady, žloutky, vejce, kvásek a zbytek mléka

- dáme mísit a před koncem mísení až jsou suroviny spojené přidáme rozpuštěné máslo

- domísíme v hladké nelepivé těsto volnější konzistence a dáme do tepla vykynout

- během kynutí těsto přetužujeme


KYNUTÉ TĚSTO PLUNDROVÉ - T18

- kynuté těsto plundrové je světle žluté stejnorodé barvy, středně tuhé, neroztékavé konzistence, na povrchu neoschlé

- proválené těsto má na řezu viditelné vrstvy tuku

- chuť má sladkou a vůni tipickou pro kynuté těsto


Suroviny


mouka hladká                                              2 460g

mouka hrubá                                                1 640g

mouka do margarínu                                     240g

margarín na těsto                                          610g

margarín na provalování                            1 840g

cukr krupice                                                1 160g

droždí                                                           200g

voda pitná                                                  1 220g

vejce tekutá                                                 820g

mléko sušené odstředěné                          160g

cukr vanilín                                                    80g

citropasta                                                     80g

sůl jedlá                                                          40g

suroviny celkem                                          10 550g

ztráty výrobní                                                550g

hotové těsto                                                10 000g


Postup

- tuk určený k provalování propracujeme s částí mouky a upravíme do tvaru čtverce

- tukový čtverec dáme do chladu

- z droždí, části cukru a vlažného mléka připravíme kvásek, zahustíme ho moukou na řidší těsto a necháme vykynout na teplém místě

- ostatní suroviny dáme do kotle, přidáme vykynutý kvásek a zaděláme těsto, které necháme v teple vykynout

- těsto potom prohnětením ztužíme a zabalíme do něho tukový čtverec

- těsto vyvalujeme a překládáme jako listové těsto, nejméně 3x na 3x

- po proválení ho necháme vždy v chladu odležet

- během překládání těsto uchováváme v chladu, dbáme na správnou konzistenci, pomalu vyvalujeme, aby se přílišným rozválením nebo kynutím nenarušilo


KYNUTÉ TĚSTO NA ZÁRAZ NA BRATISLAVSKÉ ROHLÍČKY - T19

- kynuté těsto na záraz je světle žluté barvy a tužší konzistence

- chuť a vůně je po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                                          1 300g

mouka hrubá                                             600g

máslo I. jakost                                         1 070g

cukr krupice                                              210g

droždí                                                        70g

voda pitná                                              340g

vejce tekutá                                            160g

mléko sušené odstředěné                      70g

sůl jedlá                                                    10g

suroviny celkem                                    3 830g 

ztráty výrobní                                       30g

hotové těsto                                         3 800g


Postup

- v kotli, ve kterém budeme zadělávat těsto si rozpustíme ve vlažném mléce droždí a přidáme ostatní suroviny - prosátou mouku, cukr, vlažné máslo a přísady

- vše zpracujeme v hladké nelepivé těsto tužší konzistence podobné lineckému těstu

- těsto se po odležení plní různými náplněmi a kynutí probíhá až u hotových výrobků před pečením


KYNUTÉ TĚSTO NA BRIOŠKY - T20

- kynuté těsto na briošky je světle žluté barvy a středně tuhé konzistence, je slané chuti a tipické vůně po alkoholovém kvašení


Suroviny


mouka hladká                                           1 500g

mouka hrubá                                              500g

máslo I. jakost                                            500g

droždí                                                         100g

voda pitná                                                600g

žloutky tekuté                                          200g

mléko sušené odstředěné                       100g 

sůl jedlá                                                      80g

suroviny celkem                                     3 580g

ztráty výrobní                                           180g

hotové těsto                                           3 400g


Postup

- droždí rozšleháme v polovině vlažného mléka

-  zahustíme moukou na řidší těstíčko, které důkladně prošleháme a necháme v teple vykynout

- do kotle dáme ostatní suroviny, rozpuštěné vlažné máslo, vykynutý kvásek a vše propracujeme v těsto středně tuhé konzistence

- při zadělávání těsta nedáváme všechno mléko najednou, část si necháme na doředění, v připadě, že bysme ještě museli přilít další ( záleží na kvalitě mouky )

- hotové těsto dáme do tepla vykynout a během kynutí ho několikrát přetužujeme

- u těsta na briošky doporučujeme používat nejkvalitnější mouku s vysokým obsahem lepku 


KYNUTÉ TĚSTO NA BANKETKY - T21

- kynuté těsto na banketky je světle žluté barvy, středně tuhé konzistence

- je stejnorodé, nelepivé, na povrchu mastné a neoschlé

- těsto je slané chuti, tipické vůně po alkoholovém kvašení


Suroviny


mouka hladká                                   5 000g

mouka hrubá                                     2 500g

máslo nebo sádlo                               600g

olej jedlý                                             600g

droždí                                                500g

voda pitná                                      2 700g

vejce tekutá                                     800g

mléko sušené                                 300g

sůl jedlá                                          350g

suroviny celkem                        12 650g

ztráty výrobní                           650g

hotové těsto                             12 000g


Postup

- droždí rozšleháme s polovinou vlažného mléka a zahustíme moukou na řidší těstíčko, které důkladně prošleháme, posypeme na povrchu moukou a necháme v teple vykynout

- do kotle dáme mouku, sůl, vejce, vykynutý kvásek, olej, rozpuštěné máslo nebo sádlo a nakonec postupně přidáváme zbývající vlažné mléko, až dosáhneme potřebné polotuhé konzistence

- těsto dáme do tepla vykynout a během kynutí ho přetužujeme


KYNUTÉ TĚSTO NA LANGOŠE - T22

- kynuté těsto na langoše je světle žluté barvy, volnější konzistence, hladké a nelepivé

- je slané chuti a vůni má po alkoholovém kvašení a použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                                     1 000g

mouka hrubá                                         500g

máslo I. jakost                                   160g

olej jedlý                                                  80g

droždí                                                     80g

voda pitná                                            300g

žloutky tekuté                                     280g

mléko sušené plnotučné                     50g

víno bílé                                                200g

sůl jedlá                                                   5g

mouka na podsypání                       100g

olej na smažení                                   500g

suroviny celkem                                 3 255g

ztráty výrobní                                     255g

hotové těsto                                      3 000g


Postup

- z droždí, trochu cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek a necháme ho vykynout

- ostatní suroviny dáme do kotle, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto volnější konzistence

- těsto necháme kynout a během kynutí ho nejméně 2x přetužíme

- vykynuté těsto rozdělíme na dílky, utvoříme kuličky, necháme znovu vykynout a nakonec z nich vytvoříme tenké placičky, které smažíme v oleji


PÁLENÁ HMOTA - H1

- pálená hmota je žluté barvy, středně tuhé konzistence, slané chuti, bez cizích pachů a příchutí

- při stříkání se na plechu neroztéká


Suroviny


mouka hladká                        4 000g

olej jedlý                                     1 600g

voda pitná                                5 400g

vejce tekutá                              5 200g

olej na plechy                              50g

suroviny celkem                     16 300g

ztráty výrobní                          1 250g

hotová hmota                       15 050g 


Postup

- vodu, olej a sůl přivedeme k varu

- do vařící směsi nasypeme prosátou mouku a za důkladného míchání na ohni restujeme, dokud se hmota nelepí na stěny kotle

- po uvaření hmotu vysypeme do kotle a mícháme do vychladnutí

- do studené míchající se směsi postupně přidáváme vejce

- hotová hmota se nesmí lepit na stěny kotle a měla by pomalu stékat z vařečky

- hmotu zpracováváme stříkáním do požadovaných tvarů


SNĚHOVÁ HMOTA NEPEČENÁ - H2

- sněhová hmota nepečená je bílé, stejnorodé barvy

- je kašovité konzistence, bez krystalků cukru

- je výrazné sladké chuti a vůni po vanilínovém cukru

- při stříkání je pevná, neroztékavá a drží tvar


Suroviny


cukr krupice                             5 300g

cukr moučka                            2 260g

voda pitná                             1 520g

bílky tekuté                              1 900g

cukr vanilín                                150g

suroviny celkem                   11 130g

ztráty výrobní                         230g

ztráty vařením                       900g

hotová hmota                    10 000g


Postup

- ve šlehacím stroji šleháme bílky za postupného přidávání 1/2 cukru krupice

- zbytek cukru svaříme s vodou na 114°C ( 91°R )

- tento rozvar pomalu tenkým pramínkem naléváme do šlehajících se bílků

- když hmota po vyšlehání trochu vychladne, zamícháme do ní postupně moučkový cukr


BEZÉ HMOTA - H3a, H3b

- bezé hmota je bílé barvy, roztíratelné konzistence, s nepatrnými tečkami strouhané podzemnice nebo kosu

- je středně porezní, sladké chuti a vůni po použitých surovinách


Suroviny

                                                                        H3a                         H3b

mouka hladká                                                        700g                         700g

cukr krupice                                                           1700g                      1 700g

bílky tekuté                                                             2 600g                   2 600g

podzemnice loupaná strouhaná                           700g                        -----

kokos strouhaný                                                      -----                         700g

cukr moučka na posypání                                   240g                        240g

mouka na poprášení                                             80g                         80g

suroviny celkem                                                6 020g                       6 020g

ztráty výrobní                                                      150g                          150g

ztráty pečením                                                   1 550g                        1 550g

hotová hmota                                                    4 320g                        4 320g


Postup

- z postupně se šlehajících bílků do kterých přidáváme cukr krupice vyšleháme sníh

- do vyšlehaného sněhu lehce vmícháme směs prosáté mouky a strouhané podzemnice nebo kosu

- hmotu roztíráme na plech vyložený papírem a před pečením hmotu lehce a stejnoměrně pocukrujeme moučkovým cukrem

- pláty pečeme při teplotě 220°C

- po upečení je ihned poprášíme moukou a otočíme 


MANDLOVÁ HMOTA NEPEČENÁ BÍLKOVÁ - H4

- mandlová hmota nepečená bílková je slabě nažloutlé barvy, kašovité konzistence, s tipickou chutí a vůní po mandlích a pomerančové kůře


Suroviny


cukr krupice                                           4 500g

bílky tekuté                                             1 400g

marmeláda meruňková                          600g

pomerančová kůra                                 600g

cukr vanilín                                              120g

citropasta                                                120g

suroviny celkem                                10 350g

ztráty výrobní                                       350g

hotová hmota                                   10 000g


Postup

- oloupané mandle nastrouháme nahrubo a smícháme s ostatními surovinami

- hmotu jemně utřeme na třecím stroji a podle potřeby dále zpracováváme

- uchováváme ji v chladu a v uzavřených nádobách


MANDLOVÁ HMOTA NEPEČENÁ ŽLOUTKOVÁ - H5

- mandlová hmota nepečená žloutková je světle žluté barvy, jemné kašovité konzistence

- chu´ť  a vůně je výrazná po mandlích a pomerančové kůře


Suroviny


cukr krupice                                     4 100g

žloutky tekuté                       2 200g

marmeláda meruňková                 540g

pomerančová kůra             540g

cukr vanilín                                     100g

citropasta                                       100g

suroviny celkem                             10 330g

ztráty výrobní                                 330g

hotová hmota                              10 000g


Postup

- výrobní postup je stejný jako u mandlové hmoty nepečené bílkové ( H4 )


JÁDROVÁ HMOTA NEPEČENÁ - H6

- jádrová hmota nepečená je šedé barvy, se znatelně světlejšími tečkami jádrovin

- je kašovité konzistence, střední zrnitosti

- vyznačuje se tipickou sladkou chutí a vůní použitých jádrovin


Suroviny


cukr krupice                                 5 520g 

bílky tekuté                                  1 930g

podzemnice loupaná                 1 250g

sojova drť nepražená                  870g

citropasta                                     130g

suroviny celkem                        9 700g

ztráty výrobní                              70g

hotová hmota                           9 630g


Postup

- suroviny promícháme s polovinou bílků a 2x promeleme na třecím stroji, abychom dosáhli polohrubé zrnitosti

- do vzniklé hmoty zamícháme zbývající část bílků a necháme odležet

- hmotu je možné vyrábět jako polotovar a skladovat i delší dobu ( až 2 měsíce ) v chladném prostředí a ve vhodných obalech, aby neosychala


HMOTA NA MOKKA PLACIČKY - H7

- hmota na moka placičky je světle žluté barvy, se zlatohnědým tečkováním pražených jádrovin střední zrnitosti, hladké a kašovité konzistence

- je sladké chuti a vůni po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                               1 800g

margarín stolní                             1 200g

cukr moučka                                 1 200g

žloutky tekuté                              1 800g

podzemnice pražená                    400g

cukr vanilín                                      60g

citropasta                                       20g

suroviny celkem                         6 480g

ztráty výrobní                                80g

hotová hmota                            6 400g


Postup

- podzemnici nastrouháme najemno a přesijeme přes drobečkové síto, abychom docílili jemné zrnitosti

- tuk mírně nahřejeme a šleháme s moučkovým cukrem, přidáme citropastu a vanilínový cukr a za stálého šlehání přidáváme postupně a pomalu žloutky, aby se hmota nesrazila

- nakonec zlehka přimícháme prosátou mouku smíchanou s podzemnicí

- tuto hmotu roztíráme přes šablony na tukem vymazané a moukou vysypané plechy 


HMOTA NA HOBLOVAČKY - H8

- hmota na hoblovačky je světle žluté barvy, polotuhé konzistence

- je sladké chuti a vůně po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                                                          1 100g

cukr moučka                                                            1 000g

voda pitná                                                                 250g

vejce tekutá                                                             950g

podzemnice nebo strouhané ořechy                   200g

cukr vanilín                                                               40g

citropasta                                                               60g

suroviny celkem                                                    3 600g

ztráty výrobní                                                         100g

hotová hmota                                                        3 500g


Postup

- vejce rozšleháme s cukrem, citropastou a vanilínovým cukrem

- přidáme mouku a vzniklou hmotu došleháme do hladka a zředíme vodou

- hmotu roztíráme přes šablony na tukem vymazané a moukou vysypané plechy a před pečením sypeme nastrouhanými ořechy nebo podzemnicí

- pečeme při vyšší teplotě a ještě za horka stáčíme pomocí dřevěného válečku do tvaru trubiček


HMOTA NA GRILIÁŽOVÉ TRUBIČKY S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY - H9

- hmota na griliážové trubičky je světle hnědé barvy, řídké konzistence, jemně zrnitá po použitých oříšcích

- je výrazně sladké chuti a vůně po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                                             150g

sojová mouka polohrubá                          400g

cukr krupice                                              2 000g

voda pitná                                                1 200g

bílky tekuté                                                 700g

oříšky lískové                                              600g

upotřebitelný odpad                              300g

cukr vanilín                                                 50g

suroviny celkem                                 5 400g

ztráty výrobní                                         200g

hotová hmota                                        5 200g


Postup

- cukr, poloopražené, slupek zbavené a nahrubo semleté lískové oříšky, sojovou mouku, upotřebitelný odpad ( suché drobečky - nejlepší je použít odpad z griliážových trubiček )  a polovinu bílků promícháme a utřeme na třecím stroji ( melanžeru )

- nejprve suroviny třeme nahrubo a potom válce přitáhneme tak, abychom dosáhli jemné zrnitosti

- dbáme na to, aby se nám hmota při mletí na melanžeru nezamastila

- utřenou hmotu vložíme do kotle, přidáme mouku a za stálého míchání hákem postupně přiléváme zbylé bílky a vodu

- hotovou hmotu necháme odležet nejlépe do druhého dne

- hmotu roztíráme přes šablony nebo přímo na tukem vymazané a moukou vysypané plechy

- prudce zapékáme do běla a ještě za horka stáčíme pomocí válečků do tvaru trubiček

- pokud hmotu roztíráme bez použití šablony, rozkrojíme ji ihned po opečení na žádané tvary nožem, které máčíme ve vodě


HMOTA NA GRILIÁŽOVÉ TRUBIČKY S PODZEMNICÍ - H10

- hmota na griliážové trubičky je světle hnědé barvy, řidší konzistence, jemné zrnitosti po použitých jádrovinách

- je výrazné sladké chuti a vůně po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                                      125g

cukr krupice                                        2 000g

voda pitná                                      1 250g

bílky tekuté                                           700g

podzemnice nepražená                      500g

sojová drť nepražená                         500g

upotřebitelný odpad                          250g

suroviny celkem                              5 325g

ztráty výrobní                                    150g

hotová hmota                                 5 175g


Postup

- cukr, jádroviny, upotřebitelný odpad a polovinu bílků promícháme a třeme na třecím stroji, až dosáhneme jemné zrnitosti hmoty

- hmotu dáme do kotle, přidáme mouku a za stálého míchání hákem postupně přiléváme zbylé bílky a vodu

- hotovou hmotu necháme odležet nejlépe do druhého dne

- hmotu roztíráme a pečeme stejně jako u receptury H9


HMOTA NA JÁDROVÉ KORNOUTKY - H11

- hmota na jádrové kornoutky je světlé barvy se zřetelnými tečkami po použitých jádrovinách, hmota je pevné konzistence


Suroviny


mouka hladká                                  300g

cukr krupice                                     900g

bílky tekuté                                       750g

podzemnice pražená                     300g 

vlašská jádra                                  300g

suroviny celkem                           2 550g

ztráty výrobní                                 50g

hotová hmota                             2 500g


Postup

- bílky ušleháme za postupného přidávání cukru v pevný sníh, do kterého zlehka zamícháme prosátou mouku smíchanou a s jemně nastrouhanými jádrovinami

- hotovou hmotu roztíráme přes šablony na tukem vymazané a moukou vysypané plechy

- pečeme při vyšší teplotě a ještě za horka stáčíme pomocí dřevěného kužele do tvaru kornoutků


HMOTA NA LASKONKY - H12

- hmota na laskonky je bílé barvy, s výrazně viditelnými nastrouhanými mandlemi, je pevné konzistence a sladké chuti i vůně po použitých mandlích


Suroviny


cukr krupice                                  1 800g

cukr moučka                                   500g

voda pitná                                      500g

 bílky tekuté                                    840g

mandle loupané bílé                  1 120g 

suroviny celkem                         4 760g

ztráty výrobní                              260g

hotová hmota                            4 500g


Postup

- mandle najemno nastrouháme

- polovinu cukru krupice svaříme s vodou na 92°C ( silný let )

- do kotle dáme bílky a za postupného přidávání zbylého krupicového cukru ušleháme v pevný sníh

- po vyšlehání pomalu přiléváme svařený cukr a pořádně došleháme do vychladnutí

- po vyšlehání do hmoty ručně zamícháme moučkový cukr smíchaný se strouhanými mandlemi

- hotovou hmotu roztíráme přes šablony do různých tvarů na tukem vymazané a moukou vysypané plechy

- drobnější tvary můžeme roztírat na plech vyložený pečicím papírem

- tvary zapékáme při střední teplotě a potom dosoušíme při nižší teplotě 

- správně usušené výrobky poznáme podle toho, že jdou lehce sloupnout z plechu


HMOTA NA LASKONKY S KOKOSEM - H13

- hmota na laskonky s kokosem je bělavé barvy, pevná, neroztékavá, hrubší konzistence po použitém kokosu, ale i přesto jde dobře roztírat

- je sladké chuti a vůně po použitých surovinách


Suroviny


mouka hrubá                      100g

cukr krupice                      1800g

cukr moučka                     500g

voda pitná                        500g

bílky tekuté                        840g

kokos strouhaný               1 000g

suroviny celkem                4 890g

ztráty výrobní                      240g

hotová hmota                   4 650g


Postup

- polovinu cukru krupice svaříme s vodou na 92°C ( silný let )

- do kotle dáme bílky a za postupného přidávání zbylého krupicového cukru ušleháme v pevný sníh

- po vyšlehání pomalu přiléváme svařený cukr a pořádně došleháme do vychladnutí

- po vyšlehání do hmoty ručně zamícháme moučkový cukr smíchaný se strouhaným kokosem

- hotovou hmotu roztíráme přes šablony do různých tvarů na tukem vymazané a moukou vysypané plechy

- drobnější tvary můžeme roztírat na plech vyložený pečicím papírem

- tvary zapékáme při střední teplotě a potom dosoušíme při nižší teplotě

- správně usušené výrobky poznáme podle toho, že jdou lehce sloupnout z plechu


HMOTA NA MĚLNICKÉ TRUBIČKY - H14

- hmota na trubičky je žluté barvy, stejnorodá

- odleželá hmota je elastická, ale dobře se vyvaluje

- je sladké chuti a vůně po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                               3 200g

 cukr moučka                                1 000g

margarín stolní                              1 800g

voda pitná                                        400g

žloutky tekuté                                800g

vlašská jádra strouhaná                200g

cukr vanilín                                        40g

suroviny celkem                            7 440g

ztráty výrobní                              240g

hotová hmota                               7 200g


Postup

- prosátý moučkový cukr, hladkou mouku, tuk, žloutky a vanilínový cukr spolu s vodou smícháme a zaděláme bez zbytečného propracování ve stejnorodou, hladkou hmotu

- hotovou hmotu necháme odležet v lednice

- odleželou hmotu vyválíme na středně tenký plát, který rozkrájíme na čtverce, které pomocí kovových trubiček stočíme do trubiček

- před pečením trubičky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhanými ořechy

- okraje trubiček dobře spojíme a ořechy přitlačíme na trubičky pomocí karty nebo nože

- trubičky pečeme při střední teplotě a ještě horké je opatrně sundáváme z tvořítek


HMOTA NA VANIČKY ( RAKVIČKY ) - H15

- hmota na vaničky je světle žluté barvy, kašovité konzistence, velmi sladké chuti a vůně po vanilínovém cukru


Suroviny


cukr moučka                                           1 200g

vejce tekutá                                               80g

žloutky tekuté                                         400g

cukr vanilín                                                20g

tuk na tvořítka                                         50g

suroviny celkem                                   1 750g

ztráty výrobní                                        90g

ztráty pečením                                     270g

upotřebitelný odpad                            90g

hotová hmota                                     1 300g


Postup

- žloutky, vejce a prosátý moučkový cukr šleháme ve stroji do zhoustnutí ( cca 10 až 15 min. )

- před došleháním přidáme vanilínový cukr

- vyšlehanou hmotu stříkáme hladkou trubičkou do tukem vymazaných tvořítek asi do poloviny jejich výšky

- vaničky zapékáme při teplotě cca 180 až 220°C

- po zapečení ( když hmota vystoupí k okraji tvořítka ) je při mírné teplotě dosoušíme

- korpusy vyjmeme z tvořítek až když jsou částečně vychladlé


HMOTA NA OŘÍŠKOVÉ VAFLE - H16

- hmota na vafle je světle žluté barvy, s viditelnými tečkami po použité jádrovině a je řidší konzistence

- je sladké chuti a vůně po použitých surovinách


Suroviny


mouka hladká                              1 750g

cukr krystal                                  2 500g

margarín stolní                             2 500g

mléko                                            2 500g

vejce tekutá                                  2 400g

rum                                                  500g

krémový prášek                           1 750g

kypřicí prášek                                  70g

oříšky lískové strouhané                1 250g

cukr vanilín                                       600g

suroviny celkem                             15 820g

ztráty výrobní                                   820g

ztráty pečením                                4 500g

upotřebitelný odpad                        500g

hotová hmota                                 10 000g


Postup

- margarín, cukr krystal a vanilínový cukr vyšleháme do pěny a postupně a pomalu přidáváme vejce, aby se hmota nesrazila

- po vyšlehání ručně vmícháme prosátou mouku s míchanou s krémovým práškem, kypřicím práškem a lískovými oříšky

- nakonec hmotu naředíme mlékem s rumem

- vafle pečeme ve speciálních přístrojích určených na výrobu vaflí


HMOTA NA CUKRÁŘSKÉ OPLATKY - H17

- hmota je světle šedé barvy, řídké konzistence, je stejnorodá, bez chuti a vůně


Suroviny


mouka hladká                                 12 500g

cukr moučka                                      100g

olej jedlý                                            350g

voda pitná                                      7 500g

vejce tekutá                                       270g    

mléko                                            7 500g

uhličitan sodný                               50g 

olej na tvořítka                              200g

suroviny celkem                           28 470g     

ztráty výrobní                               770g

ztráty pečením                             15 700g

upotřebitelný odpad                    2 000g    

hotová hmota                               10 000g


Postup

- vejce, uhličitan sodný a cukr důkladně promícháme s menším množstvím mléka

- do této směsi za stálého míchání nalijeme zbytek mléka, postupně vmícháme prosátou mouku a nakonec nalijeme olej

- po důkladném promíchání těsto procedíme přes husté síto a pečení v kleštích na pečení oplatek na v pečicích automatech






































Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky