VÍNO
- je to alkoholický nápoj vyrobený kvašením šťávy získané z hroznů révy vinné nebo některých jiných druhů ovoce s použitím přísad, např. cukru, koření nebo alkoholu
- podle použitých surovin a výrobních postupů se vína rozdělují na hroznová, ovocná, sladová a medovinu
HROZNOVÁ VÍNA
- připravují se kvašením moštu nebo rmutu získaných z bobulí révy vinné
- jakost vína závisí především na kvalitě hroznů, technologickém postupu a vhodných výrobních prostorách, kde víno kvasí a ošetřuje se
- podmínkou dobrých sklepů je stejnoměrná teplota, nezávislá na vnějších vlivech ( regulovatelná vlhkost a naprostá čistota )
- sklepy se bílí vápnem, aby se zabránilo rozmnožování plísní na stěnách
- nádoby používané při výrobě a ukládání vína jsou nejčastěji dubové nebo jasanové sudy
- v dnešních provozech se ke kvašení používají betonové nádoby, které jsou vyloženy skleněnými deskami
BÍLÁ VÍNA
- tato vína se vyrábějí z bílých hroznů révy vinné
- hrozny dopravené do provozovny se drtí a zbavují třapin ( hroznových slupek )
- rozdrcením hroznů vznikne rmut, který se lisuje a tím se získá vinný mošt a matolina ( vylisované zbytky bobulí )
- mošt vedle vody obsahuje 15 až 30% hroznového a ovocného cukru
- organické kyseliny ( vinnou, jablečnou, šťavelovou )
- hydrogenvinnan draselný
- polyfenolové látky
- množství bílkovin
- minerální látky
- barviva
- vonné a kořenité látky, které dodávají hotovému vínu vůni a chuť
- množství jednotlivých složek závisí na druhu odrůdy vinné révy, stupni zralosti a původních klimatických podmínkách
Výroba bílého vína
- získaný mošt se nechá zkvasit v sudech nebo tancích, uzavřený kvasnou zátkou, která umožňuje únik oxidu uhličitého, ale zároveň zabraňuje vnikání vzduchu do kvasícího moštu a tím i jeho okysličování
- kvašení je vyvoláno kvasinkami žijícími na bobulích
- mošt se také zakvašuje čistou kulturou vinných kvasinek
- hlavní kvašení probíhá 12 až 14 dní
- v této fázi dochází k bouřlivému vývoji oxidu uhličitého, teplota moštu se zvyšuje a mošt se zakaluje
- jednoduché cukry se mění na ethanol, vylučují se bílkoviny, tanin a pektinové látky
- po skončení bouřlivého kvašení se vysrážené látky a kvasinky usazují na dně kvasné nádoby
- vykvašená kapalina se čistí a vyjasňuje
- vzniká tzv. mladé víno
- toto mladé víno se přetáčí do dalších sudů, kde dokvasí, dále se čistí, vylučují se nové kaly a na dně sudu se usazuje vinný kámen
- přetáčení se provádí podle stupně vyjasnění do sudů nebo do cisteren a provádí se tzv. školení vína
- školením se nazývá zásah povolený vinným zákonem, který vylepšuje chuť, vůni, vzhled a trvanlivost vína
- je to např. čeření, filtrace, scezování, míchání vín různých odrůd, okyselování a pod.
- dobrá vína zrají 3 až více let
ČERVENÁ VÍNA
- výroba červeného vína se od výroby bílého vína liší tím, že se připravuje z modrých odrůd vinné révy a rmut získaný rozdrcením hroznů se nechává před lisování nakvasit
- díky působení alkoholu, který při kvašení vzniká se z bobulí vylisuje červené barvivo a tím víno získá svoji červenou barvu
RŮŽOVÉ VÍNO
- připravuje se z modrých hroznů lisováním nekvašeného rmutu
ŠUMIVÁ VÍNA
- vyrábějí se z jakostních vín druhotným překvašením v silnostěnných lahvích nebo tancích
- do vína se přidává roztok cukru a čistá kultura vinných kvasinek
DEZERTNÍ VÍNA
- jsou to přírodní vína upravená přidáním cukru a vinného destilátu
- obsahují 22% alkoholu
KOŘENĚNÁ DEZERTNÍ VÍNA
- připravují se stejně jako dezertní vína
- k ochucení se používají různé výtažky z koření ( hřebíček, skořice, pelyněk, fenykl, máta )
- obsahují 15 až 20% alkoholu
SLADOVÁ VÍNA
- vyrábějí se ze sladového výtažku nebo z naklíčeného a usušeného ječmene
- do obchodu přicházejí jako dezertní sladová vína
- obsahují 16% alkoholu a nejméně 12% cukru