VÝROBKY Z KYNUTÉHO TĚSTA A RESTAURAČNÍ MOUČNÍKY

06.01.2017

VÁNOČKA CUKRÁŘSKÁ, MAZANEC CUKRÁŘSKÝ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 21 kusů vánoček a mazanců po cca 400g


mouka hladká                                                                                                   5 000g

cukr krupice                                                                                                        1 300g

margarín stolní                                                                                                   1 100g

droždí                                                                                                                  500g

žloutky tekuté                                                                                                   1 200g

voda pitná                                                                                                         1 100g

sůl jedlá                                                                                                               40g

rozinky                                                                                                              1 000g

mandle loupané do těsta U19                                                                           200g

mandle loupané na posypání U19                                                                    120g

cukr vanilín                                                                                                           40g

citropasta                                                                                                            120g

vejce tekutá na potírání                                                                                      190g

mouka hladká na poprášení                                                                              40g

olej jedlý na plechy                                                                                             60g

suroviny celkem                                                                                                12 010g

ztráty výrobní                                                                                                     200g

ztráty pečením                                                                                                   1 410g

hotový výrobek                                                                                                10 400g


Postup

- do větší misky rozdrobíme všechno droždí, přidáme 1/3 z celkového množství vody ( voda by měla být teplá -  cca 36°C ) a trochu mouky tak, aby nám po smíchání vzniklo řídké těsto ( tzv. omládek )

- takto připravený omládek na povrchu poprášíme moukou a nacháme vyzrát

- omládek můžeme během zrání přikrýt třeba utěrkou, ale ne celý, měl by zůstat alespoň malý otvor, aby měli kvasinky v droždí přístup vzduchu

- tuk mírně nahřejeme, přidáme do něho všechno množství cukru krupice a dáme do stroje šlehat

- po mírném vyšlehání přidáme žloutky, sůl, citropastu a vyšleháme do zpěněné hmoty

- do zpěněné hmoty přidáme vyzrálý omládek, zbytek mouky a dáme mísit

- před koncem mísení přidáme do už zcela vymíseného těsta rozinky ( můžeme je předem namočit ve vodě nebo v rumu, aby nebyli tak tvrdé ), loupané mandle a těsto domísíme

- po vymísení necháme těsto kynout a během kynutí můžeme 1x nebo 2x těsto tzv. přetužit

- po vykynutí těsto rozdělíme na požadované díly a upleteme z nich vánočky nebo stočíme mazance

- takto připravené vytvarované vánočky nebo mazance skládáme na plechy potřené olejem, kde je ještě necháme opět vykynout do požadované velikosti

- po vykynutí vánočky a mazance potřeme rozšlehanými vejci a posypeme strouhanými mandlemi

- vánočky a mazance pečeme při teplotě cca 220 až 240°C po dobu cca 40 až 50 minut ( mazance klidně i 60 minut, aby se lépe propekli )


ŠTOLA CUKRÁŘSKÁ

- je to výrobek z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 21 kusů štol po cca 400g


mouka hladká                                                                                                    5 000g

cukr krupice                                                                                                                 1 300g

margarín stolní                                                                                                             1 100g

droždí                                                                                                                            500g

žloutky tekuté                                                                                                              1 200g

voda pitná                                                                                                                   1 100g

sůl jedlá                                                                                                                          40g

rozinky                                                                                                                         1 000g

mandle loupané do těsta U19                                                                                      320g

cukr vanilín                                                                                                                    40g

citropasta                                                                                                                     120g

margarín stolní na potírání                                                                                           300g

cukr moučka na posypání                                                                                    410g

mouka hladká na poprášení                                                                                         40g

olej jedlý na plechy                                                                                                        60g

suroviny celkem                                                                                                            12 530g

ztráty výrobní                                                                                                               220g

ztráty pečením                                                                                                              1 410g

hotový výrobek                                                                                                           10 900g


Postup

- do větší misky rozdrobíme všechno droždí, přidáme 1/3 z celkového množství vody ( voda by měla být teplá - cca 36°C ) a                              trochu mouky tak, aby nám po smíchání vzniklo řídké těsto ( tzv. omládek )

- takto připravený omládek na povrchu poprášíme moukou a nacháme vyzrát

- omládek můžeme během zrání přikrýt třeba utěrkou, ale ne celý, měl by zůstat alespoň malý otvor, aby měli kvasinky v droždí                        přístup vzduchu

- tuk mírně nahřejeme, přidáme do něho všechno množství cukru krupice a dáme do stroje šlehat

- po mírném vyšlehání přidáme žloutky, sůl, citropastu a vyšleháme do zpěněné hmoty

- do zpěněné hmoty přidáme vyzrálý omládek, zbytek mouky a dáme mísit

- před koncem mísení přidáme do už zcela vymíseného těsta rozinky ( můžeme je předem namočit ve vodě nebo v rumu, aby                           nebyli tak tvrdé ), loupané mandle a těsto domísíme

- po vymísení necháme těsto kynout a během kynutí můžeme 1x nebo 2x těsto tzv. přetužit

- po vykynutí těsto rozdělíme na požadované díly a vytvarujeme z nich štoly

- takto připravené vytvarované štoly skládáme na plechy potřené olejem, kde je ještě necháme opět vykynout do požadované                        velikosti

- štoly pečeme při teplotě cca 220 až 240°C po dobu cca 40 až 45 minut

- po upečení štoly ihned potřeme rozpuštěným tukem a pocukrujeme moučkovým cukrem


ŠTOLA VÁNOČNÍ

- je to výrobek z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 3 kusy štol po cca 900g


mouka hladká                                                                                                            1 000g

cukr moučka                                                                                                                150g

máslo I. jakost                                                                                                             500g

mléko tekuté                                                                                                                250g                                                                      

sůl jedlá                                                                                                                         10g

rozinky                                                                                                                       400g

mandle loupané U19 sekané                                                                                    150g

cukr vanilín                                                                                                                 100g

citropasta                                                                                                                    15g

rum                                                                                                                              50g

kardamom mletý                                                                                                        2g

pomerančová kůra proslazená                                                                                100g

ZPT na plechy                                                                                                             30g

máslo I. jakost na potírání                                                                                         150g

cukr moučka na obalení                                                                                             150g

cukr vanilín na obalení                                                                                                 50g

suroviny celkem                                                                                                          3 157g

ztráty výrobní a pečením                                                                                           457g

hotový výrobek                                                                                                          2 700g


Postup

- všechny suroviny smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto, které necháme cca 1 hodiny kynout

- po vykynutí těsto rozdělíme na 3 díly a vytvarujeme z nich štoly

- štoly skládáme na plechy potřené tukem a necháme ještě asi 30 minut dokynout

- vykynuté štoly pečeme při teplotě cca 170 až 190°C

- po upečení štoly ihned potíráme rozpuštěným máslem a obalujeme ve směsi moučkového a vanilínového cukru

- upečené štoly necháme před konzumací ještě cca 14 dní odležet, aby se zvýraznila chuť použitých surovin


KOLÁČE TLAČENÉ S TVAROHOVOU NÁPLNÍ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů koláčů po cca 40g


kynuté těsto tukové T16                                                                                            2 725g

náplň tvarohová N36                                                                                                 1 750g

rozinky do náplně                                                                                                       200g

vejce tekutá na potírání                                                                                              85g

mouka hladká na podsypání                                                                                     75g

olej jedlý na plechy                                                                                                      9g

suroviny celkem                                                                                                      4 844g

ztráty výrobní                                                                                                            23g

ztráty pečením                                                                                                         821g

hotový výrobek                                                                                                       4 000g


Postup

- odvážené a stočené řezy vložíme do dělícího stroje a vydělíme na jednotlivé klonky

- po vydělení klonky poskládáme na olejem vymazané plechy a necháme vykynout

- do vykynutých klonků vytlačíme tzv. raznicí ploché jamky, do kterých nastříkáme sáčkem s hladkou trubičkou tvarohovou náplň, do které jsme přidali rozinky

- po nastříkání náplně potřeme okraje rozšlehanými vejci a necháme ještě chvíli dokynout

- koláče pečeme při teplotě cca 190 až 210°C po dobu cca 15 minut


KOLÁČE TLAČENÉ S OVOCNOU NÁPLNÍ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů koláčů po cca 40g


kynuté těsto tukové T16                                                                                                         2 725g

marmeláda nebo džem ( jahodová, meruňková )                                                               2 000g

drobenka N39                                                                                                                           225g

vejce tekutá na potírání                                                                                                            85g

mouka hladká na podsypání                                                                                                   75g

olej jedlý na plechy                                                                                                                    9g

suroviny celkem                                                                                                                      5 119g

ztráty výrobní                                                                                                                           77g

ztráty pečením                                                                                                                        1 042g

hotový výrobek                                                                                                                      4 000g


Postup

- odvážené a stočené řezy vložíme do dělícího stroje a vydělíme na jednotlivé klonky

- po vydělení klonky poskládáme na olejem vymazané plechy a necháme vykynout

- do vykynutých klonků vytlačíme tzv. raznicí ploché jamky, do kterých nastříkáme sáčkem s hladkou trubičkou marmeládovou                          náplň a posypeme drobenkou

- po nastříkání náplně potřeme okraje rozšlehanými vejci a necháme ještě chvíli dokynout

- koláče pečeme při teplotě cca 190 až 210°C po dobu cca 15 minut


KOLÁČE TLAČENÉ S MAKOVOU NÁPLNÍ

- jsou to výroky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů koláčů po cca 40g


kynuté těsto tukové T16                                                                                            2 725g

náplň maková na pečení N35                                                                                   1 950g

vejce tekutá na potírání                                                                                               85g

mouka hladká na podsypání                                                                                     75g

olej jedlý na plechy                                                                                                      9g

suroviny celkem                                                                                                        4 844g

ztráty výrobní                                                                                                             23g

ztráty pečením                                                                                                          821g

hotový výrobek                                                                                                       4 000g


Postup

- odvážené a stočené řezy vložíme do dělícího stroje a vydělíme na jednotlivé klonky

- po vydělení klonky poskládáme na olejem vymazané plechy a necháme vykynout

- do vykynutých klonků vytlačíme tzv. raznicí ploché jamky, do kterých nastříkáme sáčkem s hladkou trubičkou makovou náplň

- po nastříkání náplně potřeme okraje rozšlehanými vejci a necháme ještě chvíli dokynout

- koláče pečeme při teplotě cca 190 až 210°C po dobu cca 15 minut


KOLÁČE TLAČENÉ S OŘECHOVOU NÁPLNÍ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů koláčů po cca 40g


kynuté těsto tukové T16                                                                               2 725g

náplň ořechová na pečení N34                                                                   1 950g

vejce tekutá na potírání                                                                                  85g

mouka hladká na podsypání                                                                         75g

olej jedlý na plechy                                                                                           9g

suroviny celkem                                                                                               4 844g

ztráty výrobní                                                                                                      23g

ztráty pečením                                                                                                   821g

hotový výrobek                                                                                                4 000g


Postup

- odvážené a stočené řezy vložíme do dělícího stroje a vydělíme na jednotlivé klonky

- po vydělení klonky poskládáme na olejem vymazané plechy a necháme vykynout

- do vykynutých klonků vytlačíme tzv. raznicí ploché jamky, do kterých nastříkáme sáčkem s hladkou trubičkou makovou náplň

- po nastříkání náplně potřeme okraje rozšlehanými vejci a necháme ještě chvíli dokynout

- koláče pečeme při teplotě cca 190 až 210°C po dobu cca 15 minut


KOLÁČE PRAŽSKÉ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 10 kusů koláčů po cca 400g


kynuté těsto tukové T16                                                                              2 300g

náplň ze ZŽK                                                                                                1 660g

drobenka N39                                                                                              250g

drobenka tmavá se skořicí                                                                          200g

vejce tekutá na potírání                                                                                30g

mouka hladká na vyvalování                                                                       50g

ZPT na plechy                                                                                               20g

suroviny celkem                                                                                           4 510g

ztráty výrobní a pečením                                                                               510g

hotový výrobek                                                                                            4 000g


Postup

- kynuté těsto rozvážíme na příslušný počet dílů, které stočíme do bochánků

- po stočení bochánky necháme trochu nakynout

- po nakynutí bochánky rozválíme na kulaté koláče o průměru cca 20 cm a přeneseme na tukem vymazané plechy

- povrch koláčů posypeme světlou drobenkou a drobenkou tmavou smíchanou se skořicí

- koláče pečeme při teplotě cca 190 až 210°C

- po upečení necháme koláče vychladnout

- po vychladnutí koláče podélně rozkrojíme a naplníme krémem připraveným ze ZŽK


KOLÁČE S MARCIPÁNEM

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 20 kusů koláčů po cca 60g


kynuté těsto tukové T16                                                                                       1 000g

marcipánová hmota na pečení M2a                                                                    200g

margarín stolní do marcipánové hmoty                                                               125g

mandle loupané sekané U19                                                                                 80g

vejce na potírání                                                                                                    40g

mouka hladká na podsypání                                                                                50g

ZPT na plechy                                                                                                        30g

suroviny celkem                                                                                                   1 525g

ztráty výrobní a pečením                                                                                      325g

hotový výrobek                                                                                                    1 200g


Postup

- kynuté těsto vyválíme, přeneseme na plech a po celé délce do něho vytlačíme několik řad důlků, které naplníme marcipánovou hmotou na pečení, kterou jsme upravili změklým margarínem

- povrch potřeme rozšlehanými vejci, posypeme sekanými mandlemi a necháme vykynout

- po vykynutí pečeme koláč při teplotě cca 210 až 230°C

- po upečení necháme vychladnout 

- po vychladnutí krájíme na řezy o požadované hmotnosti


ZELNÍKY

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemně kyselá po použitých surovinách


Suroviny

• cca 50 kusů zelníků po cca 70g


mouka hladká                                                                                                     500g

mouka hrubá                                                                                                      500g

cukr moučka do těsta                                                                                        200g

máslo I. jakost                                                                                                     200g

mléko tekuté                                                                                                        150g

žloutky tekuté                                                                                                      60g

droždí                                                                                                                  50g

náplň zelná                                                                                                      1 200g

drobenka N39                                                                                                  500g

sůl jedlá                                                                                                              15g

citropasta                                                                                                          10g

máslo I. jakost na potírání                                                                               100g

cukr vanilín na posypání                                                                                  50g

cukr moučka na posypání                                                                                100g

suroviny celkem                                                                                               3 685g

ztráty pečením                                                                                                    185g

hotový výrobek                                                                                                3 500g


Postup

- droždí smícháme s mlékem, přidáme obě mouky, cukr, žloutky, máslo, sůl a vypracujeme volnější těsto

- těsto necháme vykynout

- po vykynutí těsto rozdělíme na 50 dílků, ze kterých stočíme kuličky, které poskládáme na plech

- do kuliček vytlačíme jamky, které naplníme zelnou náplní 

- okraje zelníků potřeme rozšlehanými vejci a posypeme drobenkou

- pečeme při teplotě cca 210 až 230°C po dobu cca 20 minut

- po upečení ihned ještě horké zelníky potřeme rozpuštěným máslem a sypeme směsí moučkového a vanilinového cukru


VEČKY CUKRÁŘSKÉ S TVAROHOVOU NÁPLNÍ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů veček po cca 80g


kynuté těsto tukové T16                                                                                 5 450g

náplň tvarohová na pečení N36                                                                  3 500g

rozinky do náplně                                                                                           400g

vejce tekutá na potírání                                                                                 170g

mouka hladká na podsypání                                                                       150g

olej jedlý na plechy                                                                                         18g

suroviny celkem                                                                                             9 688g

ztráty výrobní                                                                                                  46g

ztráty pečením                                                                                              1 642g

hotový výrobek                                                                                              8 000g


Postup

- kynuté těsto rozválíme

- na rozválené těsto rozetřeme tvarohovou náplň, do které jsme přidali rozinky a stočíme do tvaru veček

- večky skládáme na olejem vymazané plechy a pečeme při teplotě cca 210 až 230°C po dobu cca 20 minut


VEČKY CUKRÁŘSKÉ S MAKOVOU NÁPLNÍ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů veček po cca 80g


kynuté těsto tukové T16                                                                               5 450g

náplň maková na pečení                                                                              3 900g

vejce tekutá na potírání                                                                                 170g

mouka hladká na podsypání                                                                        150g

olej jedlý na plechy                                                                                         18g

suroviny celkem                                                                                           9 688g

ztráty výrobní                                                                                                 46g

ztráty pečením                                                                                            1 342g

hotový výrobek                                                                                            8 000g


Postup

- kynuté těsto rozválíme

- na rozválené těsto rozetřeme makovou náplň a stočíme do tvaru veček

- večky skládáme na olejem vymazané plechy a pečeme při teplotě cca 210 až 230°C po dobu cca 20 minut


VEČKY CUKRÁŘSKÉ S OŘECHOVOU NÁPLNÍ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů veček po cca 80g


kynuté těsto tukové T16                                                                                      5 450g

náplň ořechová na pečení N34                                                                          3 900g

vejce tekutá na potírání                                                                                        170g

mouka hladká na podsypání                                                                              150g

olej jedlý na plechy                                                                                               18g

suroviny celkem                                                                                                 9 688g

ztráty výrobní                                                                                                      46g

ztráty pečením                                                                                                   1 642g

hotový výrobek                                                                                                  8 000g


Postup

- kynuté těsto rozválíme

- na rozválené těsto rozetřeme ořechovou náplň a stočíme do tvaru veček

- večky skládáme na olejem vymazané plechy a pečeme při teplotě cca 210 až 230°C po dobu cca 20 minut


VEČKY CUKRÁŘSKÉ S POVIDLOVOU NÁPLNÍ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů veček po cca 80g

 

kynuté těsto tukové T16                                                                                    5 450g

povidla švestková                                                                                              3 450g

drobenka N39                                                                                                     450g

vejce tekutá na potírání                                                                                     170g

mouka hladká na podsypání                                                                            150g

olej jedlý na plechy                                                                                            18g

suroviny celkem                                                                                               9 688g

ztráty výrobní                                                                                                    46g

ztráty pečením                                                                                                 1 642g

hotový výrobek                                                                                            8 000g


Postup

- kynuté těsto rozválíme

- na rozválené těsto rozetřeme povidla a stočíme do tvaru veček

- večky skládáme na olejem vymazané plechy a pečeme při teplotě cca 210 až 230°C po dobu cca 20 minut


BRATISLAVSKÉ ROHLÍČKY OŘECHOVÉ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů rohlíčků po cca 40g


mouka hladká                                                                                                                750g

mouka hrubá                                                                                                                  350g

cukr krupice                                                                                                                     120g

margarín stolní                                                                                                                620g

voda                                                                                                                                  200g

droždí                                                                                                                                40g

žloutky tekuté                                                                                                                  90g                                                     

ořechová náplň na pečení N34                                                                                     2 350g

sůl jedlá                                                                                                                              10g

žloutky tekuté na potírání                                                                                                130g

suroviny celkem                                                                                                                4 660g

ztráty výrobní                                                                                                                       70g

ztráty pečením                                                                                                                     630g

hotový výrobek                                                                                                                 3 960g


Postup

- z 1/3 prosáté mouky, části cukru, droždí a poloviny vlažné vody zhotovíme kvásek, který necháme vykynout

- po vykynutí do něho přidáme zbytek mouky, zbytek cukru, zbytek vody, margarín, žloutky a sůl

- vše důkladně vypracujeme v hladké a nelepivé těsto, které necháme krátce vykynout

- po vykynutí rozdělíme těsto na příslušný počet dílů

- všechny díly stočíme do kuliček a stočené kuličky vyválíme na oválné placky

- do středu vyválených placek naneseme ořechovou náplň a stočíme do tvaru rohlíčků

- rohlíčky skládáme na čisté plechy vždy spojem dolů

- takto připravené rohlíčky potřeme žloutky a potřené je necháme vykynout

- po vykynutí rohlíčky pečeme při teplotě 190 až 210°C po dobu cca 20 minut


BRATISLAVSKÉ ROHLÍČKY MAKOVÉ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů rohlíčků po cca 40g


mouka hladká                                                                                                              750g

mouka hrubá                                                                                                                350g

cukr krupice                                                                                                                   120g

margarín stolní                                                                                                             620g

voda                                                                                                                              200g

droždí                                                                                                                            40g

žloutky tekuté                                                                                                              90g

maková náplň na pečení N34                                                                                  2 350g

sůl jedlá                                                                                                                         10g

žloutky tekuté na potírání                                                                                          130g

suroviny celkem                                                                                                       4 660g

ztráty výrobní                                                                                                             70g

ztráty pečením                                                                                                          630g

hotový výrobek                                                                                                        3 960g


Postup

- z 1/3 prosáté mouky, části cukru, droždí a poloviny vlažné vody zhotovíme kvásek, který necháme vykynout

- po vykynutí do něho přidáme zbytek mouky, zbytek cukru, zbytek vody, margarín, žloutky a sůl

- vše důkladně vypracujeme v hladké a nelepivé těsto, které necháme krátce vykynout

- po vykynutí rozdělíme těsto na příslušný počet dílů

- všechny díly stočíme do kuliček a stočené kuličky vyválíme na oválné placky

- do středu vyválených placek naneseme ořechovou náplň a stočíme do tvaru rohlíčků

- rohlíčky skládáme na čisté plechy vždy spojem dolů

- takto připravené rohlíčky potřeme žloutky a potřené je necháme vykynout

- po vykynutí rohlíčky pečeme při teplotě 190 až 210°C po dobu cca 20 minut


ŠÁTEČKY, KOLÁČKY A HŘEBENY PLUNDROVÉ

- jsou to křehké výrobky

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 30 kusů výrobků po cca 70g


těsto plundrové U18                                                                                                                     1 000g

náplně na pečení ( tvarohová, maková, ořechová )                                                                  600g 

poleva fondánová P4                                                                                                                   200g

poleva agarová P3                                                                                                                        100g

ovoce čerstvé U15                                                                                                                         400g

vejce tekutá na potření                                                                                                                 150g

cukr moučkový na posypání                                                                                                        150g

mouka na podsypání                                                                                                                     50g

suroviny celkem                                                                                                                            2 400g

ztráty pečením                                                                                                                                300g

hotový výrobek                                                                                                                             2 100g


Postup

- při výrobě šátečků rozkrojíme vyválený plát z plundrové těsta na stejně velké čtverečky, které naplníme náplněmi a všechny okraje čtverečků přehneme do středu, aby nám vznikl tzv. vázaný koláček

- při výrobě koláčků postupujeme stejně jako u šátečků, ale do středu přehneme vždy jen dva rohy

- při výrobě hřebenů vyválený plundrový plát rozkrojíme na stejně dlouhé a stejně široké pásy, na které po okrajích nastříkáme náplň a stočíme je do tunelu

- tunely nakrájíme na stejně dlouhé oválky, které na povrchu mírně nařízneme, aby nám vznikly hřebeny

- před pečením výrobky potřeme rozšlehanými vejci

- šátečky, koláčky i hřebeny pečeme při teplotě cca 210 až 230°C 

- po upečení necháme výrobky vychladnout

- po vychladnutí můžeme tvarohové šátečky na povrchu ozdobit čerstvým ovocem, které přetřeme agarem nebo ovoželem a celé šátečky přestříkáme fondánovou polevou 

- koláčky po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem

- hřebeny po vychladnutí můžeme přestříkat fondánovou polevou


KOLÁČE PLUNDROVÉ 

- jsou to křehké výrobky

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů koláčů po cca 40g


těsto plundrové U18                                                                                                                    3 070g

náplně na pečení ( tvarohová, maková, ořechová )                                                               1 650g

drobenka N39                                                                                                                               162g

ovoce čerstvé U15                                                                                                                        200g  

vejce tekutá na potírání                                                                                                               108g                                          

mouka hladká na podsypání                                                                                                      30g

suroviny celkem                                                                                                                          5 120g

ztráty pečením                                                                                                                             910g

ztráty výrobní                                                                                                                               45g

hotový výrobek                                                                                                                           4 165g


Postup

- plundrové těsto rozválíme a rozkrájíme na stejně velké čtverečky

- naplníme je náplněmi a vždy jeden roh přehneme do protilehlého rohu, aby nám vznikl trojúhelník

- do tvarohových koláčů můžeme vložit čerstvé ovoce ( většinou meruňky )

- takto připravené koláče naskládáme na plechy, potřeme je rozšlehanými vejci a posypeme drobenkou

- koláče pečeme při teplotě cca 210 až 230°C


VĚNCE PLUNDROVÉ

- jsou to křehké výrobky

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 2 kusy věnců po cca 950g


těsto plundrové U 18                                                                                                                    1 500g

cukr krupice                                                                                                                                     90g  

skořice mletá                                                                                                                                    10g

rozinky                                                                                                                                             200g

mandle sekané loupané U19                                                                                                         100g

poleva fondánová P4                                                                                                                     120g 

vejce tekutá na potírání                                                                                                                   50g

margarín stolní na přestříkání                                                                                                          80g

mouka hladká na podsypání                                                                                                         60g

ZPT na plechy                                                                                                                                30g   

suroviny celkem                                                                                                                              2 240g

ztráty výrobní a pečením                                                                                                              340g

hotový výrobek                                                                                                                              1 900g


Postup

- z plundrového těsta vyválíme velký obdélník, který posypeme skořicí, cukrem, rozinkami, polovinou sekaných mandlí a vše přestříkáme rozpuštěným margarínem

- takto připravený obdélník stočíme do dlouhého válce ( rolády ), který přeřízneme na polovinu

- oba válce poskládáme na plech vymazaný tukem a stočíme je do věnce

- věnce na povrchu několikrát mírně nařízneme, potřeme rozšlehanými vejci a posypeme zbytkem sekaných mandlí

- věnce necháme vykynout

- po vykynutí věnce pečeme při teplotě cca 210 až 230°C

- po upečení ještě teplé věnce přestříkáme fondánovou polevou


ŠNEKY PLUNDROVÉ

- jsou to křehké výrobky

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 46 kusů šneků po cca 40g


těsto plundrové T18                                                                                                          1 500g

cukr krupice                                                                                                                         90g

rozinky                                                                                                                                200g

mandle loupané U19                                                                                                         50g

skořice mletá                                                                                                                      10g

poleva fondánová P4                                                                                                      100g

vejce tekutá na potírání                                                                                                    40g

margarín stolní na přestříkání                                                                                           80g

mouka hladká na podsypání                                                                                            60g

ZPT na plechy                                                                                                                     30g

suroviny celkem                                                                                                                  2 160g

ztráty výrobní a pečením                                                                                                     280g

upotřebitelný odpad                                                                                                              40g

hotový výrobek                                                                                                                      1 840g


Postup

- plundrové těsto rozválíme do obdélníku

- rozválený obdélník posypeme cukrem, skořicí, loupanými mandlemi a vše přestříkáme rozpuštěným margarínem

- takto připravený obdélník stočíme do rolády

- roládu rozkrájíme na požadovaný počet kusů

- skládáme na plechy potřené tukem vždy tou stranou kde je vidět náplň, aby nám vznikly šneky

- na plechu necháme šneky ještě vykynout a po vykynutí je potřeme rozšlehanými vejci

- šneky pečeme při teplotě 190 až 210°C

- po upečení ještě teplé šneky přestříkáme fondánovou polevou


OVSENKY

- jsou to křehké výrobky

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 100 kusů ovsenek po cca 60g


mouka hladká                                                                                                                                  2 950g

vločky ovesné                                                                                                                                    957g

voda pitná                                                                                                                                        2 200g

vejce tekutá                                                                                                                                        170g

droždí                                                                                                                                                  90g

sádlo vepřové                                                                                                                                  1 200g

mléko sušené                                                                                                                                    220g

perníková směs ( koření )                                                                                                                  5g

sůl jedlá                                                                                                                                            100g   

vejce tekutá na potírání                                                                                                                 120g

mouka hladká na podsypání                                                                                                         120g

suroviny celkem                                                                                                                              8 132g

ztráty pražením ovesných vloček                                                                                                   87g

ztráty výrobní a pečením                                                                                                               2 045g

hotový výrobek                                                                                                                               6 000g


Postup

- droždí smícháme s částí vlažného mléka ( voda a sušené mléko ) a zahustíme 1/3 prosáté mírně nahřáté mouky na řídký kvásek, který poprášíme moukou a necháme vykynout

- ovesné vločky upražíme do světle hnědé barvy

- vykynutý kvásek smícháme se zbylou moukou, zbylým mlékem, upraženými ovesnými vločkami a ostatními surovinami 

- vypracujeme v hladké těsto, které necháme vykynout

- během kynutí můžeme těsto několikrát přetužit

- z vykynutého těsta vytvarujeme malé bochánky, které trochu stlačíme do placky a skládáme plechy

- před pečením povrch ovsenek potřeme rozšlehanými vejci

- ovsenky pečeme  při teplotě 210 až 230°C


VALAŠSKÝ FRGÁL

- je to výrobek z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 10 kusů po cca 100g


mouka hladká                                                                                                                    150g

mouka hrubá                                                                                                                     100g

cukr krupice                                                                                                                        60g

máslo I. jakost                                                                                                                    60g

mléko tekuté                                                                                                                      100g

žloutky tekuté                                                                                                                    20g

droždí                                                                                                                                  15g

náplně na pečení ( tvarohová, maková )                                                                        350g

drobenka N39                                                                                                                    150g

sůl jedlá                                                                                                                                 1g

cukr vanilín                                                                                                                            3g

citropasta                                                                                                                             1g

rum                                                                                                                                       40g

máslo I. jakost na potření                                                                                                  150g

suroviny celkem                                                                                                                  1 200g

ztráty výrobní                                                                                                                       50g

ztráty pečením                                                                                                                      150g

hotový výrobek                                                                                                                   1 000g


Postup

- droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme v hladké volnější těsto

- vypracované těsto necháme chvíli nakynout

- po vykynutí těsto vyválíme na tenký koláč o průměru cca 30 cm

- na takto připravené těsto naneseme tvarohovou a makovou náplň

- povrch náplně posypeme drobenkou a necháme koláč ještě dokynout

- po dokynutí pečeme frgál při teplotě cca 210 až 230 °C po dobu cca 20 minut

- po upečení frgál ihned po okrajích potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem

- po vychladnutí frgál krájíme na požadovaný počet kusů


BANKETNÍ PEČIVO KYNUTÉ SLANÉ

- jsou to výrobky z kynutého těsta

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 80 kusů pečiva po cca 25g


mouka hladká                                                                                                            1 000g

cukr krupice                                                                                                                  20g

mléko tekuté                                                                                                               500g

vejce tekutá                                                                                                                100g

žloutky tekuté                                                                                                             100g

droždí                                                                                                                          50g

sádlo vepřové I. jakost                                                                                               250g

posyp ( směs - sůl hrubá, kmín, mák, sezam ..... )                                                   200g

žloutky na potírání                                                                                                      100g

suroviny celkem                                                                                                        320g

ztráty výrobní                                                                                                            100g

ztráty pečením                                                                                                          220g

hotový výrobek                                                                                                         2 000g


Postup

- z droždí, cukru a části vlažného mléka uděláme kvásek, který necháme vykynout

- po vykynutí kvásku k němu přidáme ostatní zbývající suroviny a vypracujeme hladké těsto, které necháme chvíli vykynout

- po vykynutí z těsta tvarujeme různé tvary ( rohlíčky, pletýnky, preclíčky .....)

- tvary skládáme na čisté plechy, kde je ještě necháme dokynout

- po dokynutí potřeme rozšlehanými žloutky a posypeme posypem

- pečivo pečeme při teplotě 230 až 250°C po dobu cca 20 minut


PAGÁČKY

- jsou to výrobky z křehkého těsta

- chuť a vůně je silně sádlová


Suroviny

• cca 100 kusů pagáčků po cca 60g


mouka hladká                                                                                                      3 650g

voda pitná                                                                                                            1 200g

mléko tekuté                                                                                                         850g

vejce tekutá                                                                                                          240g

droždí                                                                                                                    100g

škvarky vepřové                                                                                                  1 000g

sádlo vepřové I. jakost                                                                                        1 000g

sůl jedlá                                                                                                                  150g

pepř mletý                                                                                                                1g

suroviny celkem                                                                                                    8 191g

ztráty výrobní a pečením                                                                                     2 191g

hotový výrobek                                                                                                   6 000g


Postup

- v 1/3 vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme část prosáté mouky a uděláme kvásek, který necháme vykynout

- sádlo a škvarky propracujeme s další trochou mouky a ze vzniklé hmoty vytvoříme čtverec

- vykynutý kvásek, zbylou prosátou mouku, 2/3 vajec a ostatní suroviny vypracujeme v hladké těsto

- do vytvořeného těsta zabalíme "sádlový" čtverec a těsto dále provalujeme a překládáme jako při výrobě listového těsta

- mezi jednotlivým překládáním necháme těsto vždy cca 30 minut odležet

- až je těsto řádně připravené tak ho rozválíme na plát o síle cca 15 mm a nožem rozkrájíme na mřížku, ze které vypichovačem vypichujeme pagáčky

- pagáčky skládáme na čisté plechy

- pagáčky necháme na plechy dokynout a před pečením potíráme zbylými rozšlehanými vejci

- pagáčky pečeme při tplotě cca 210 až 230°C po dobu cca 20 minut


SLANÉ PRECLÍKY SÝROVÉ

- jsou to výrobky z listového těsta

- chuť a vůně je jemně sýrová


Suroviny

• cca 69 kusů preclíků po cca 40g


listové těsto T1                                                                                                          1 420g

slané těsto T2                                                                                                           1870g

sýr strouhaný                                                                                                            160g

sůl jedlá                                                                                                                       40g

kmín                                                                                                                             40g

žloutky tekuté                                                                                                             160g

mouka na podsypání                                                                                                100g

suroviny celkem                                                                                                      3 790g

ztráty výrobní                                                                                                           80g

ztráty pečením                                                                                                       950g

hotový výrobek                                                                                                      2 760g


Postup

- listové i slané těsto rozválíme na 2 stejné pláty

- plát ze slaného těsta potřeme žloutky, přeneseme na něho plát z listového těsta a stlačením oba pláty spojíme

- po spojení je rozkrojíme na stejně dlouhé pruhy, ze kterých motáme preclíky

- hotové preclíky přeneseme na čisté plechy, potřem žloutky a posypeme strouhaným sýrem, kmínem a solí

- preclíky pečeme při teplotě cca 190 až 210°C po dobu cca 15 minut


PRECLÍKY SLADKÉ

- jsou to křehké výrobky

- chuť a vůně je jemná po použitých surovinách


Suroviny

• cca 30 kusů preclíků po cca 40g


těsto linecké T4                                                                                       800g

těsto listové T1                                                                                           710g

cukr krupice                                                                                             40g

žloutky tekuté                                                                                          80g

mouka na podsypání                                                                             40g

suroviny celkem                                                                                    1 670g  

ztráty výrobní                                                                                         70g    

ztráty pečením                                                                                      380g 

upotřebitelný odpad                                                                             20g

hotový výrobek                                                                                 1 200g


Postup

- listové i linecké těsto rozválíme na 2 stejné pláty

- plát z lineckého těsta potřeme žloutky, přeneseme na něho plát z listového těsta a stlačením oba pláty spojíme

- po spojení je rozkrojíme na stejně dlouhé pruhy, ze kterých motáme preclíky

- hotové preclíky přeneseme na čisté plechy, potřeme žloutky a posypeme krupicovým cukrem

- preclíky pečeme při teplotě cca 190 až 210°C po dobu cca 15 minut


KRUPICOVÝ NÁKYP S JABLKY










































Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky